SICOMEL SAYA

Saturday, 20 July 2013

PROJEK INOVASI PRODUK BAKERI DAN KONFEKSIONARI

Projek kedua di sem 4 adalah projek inovasi produk bakeri dan konfeksionari dalam subjek Bakeri dan Konfeksionari (VCF 3023) subjek major bagi kos ismp ert. Bukan yer nak jadik cikgu ert nie :) (senyum pahit) hahahaha..ko kne pandai menjahit pastu memasak tao. Bunyi cam best n senang je kan?? ala. jahit..ala,,masakk..sekali ko blaja. ko rase laaaaa.. senang ke susah??eh..eh...eh.. emo lak ko nie nenot nape??hahaha

ok.nak criter sal projek nie. Antara febret subjek aku la kalau dalam masak nie iaitu bakeri n konfeksionari sebabnya aku memang suka buat kek, biskut, roti bagai nie nak dibandingkan dgn masak2 hidangan harian cam nasik ayam ke, western ke?? arghhh....mmg aku kurang minat la tapi lau makan je memang aku minat sgt..hakhakhak :p. ujung sem aritu kteorng mmg wajib buat projek nie. setiap kumpulan yg terdiri org kena cipta satu resepi produk bakeri/konfeksioanari yg belum lagi wujud kat dunia nie n kena buat 1 fondant ikut tema masing-masing.

group aku cipta ape??aku n kawan aku si imah wat namenye 'healthy tart'..hahaha.klakar plak bila ingatkan kisah produk aku nie. mula-mulanya aku nk buat 'pandan choux paste'. sekali bila try wat..xjadik nokkkk!!sedey makkk!! terpaksa tukar idea laen. frust gak lak time nie sebab xtao nak buat ape dah. tgk kengkawan laen gempak je produk dierong. bile jumpe lecturer die bagi idea soh buat tat tp yg sihat la pastu dia cakap tat tu makan ngn yogurt. aku mula2 tak brape berminat nk wat tat sebabnya aku xpandai buat tat + tat nie kan cam leceh cikit sebab nk kena btk die mmg take time. 

tapi memandangkan masa dh suntuk, time balik cuti utk mengundi aku amik kesempatan try buat tat nie. dengan bantuan pak cik gugel nie, aku dapat satu resepi dari blog nie cara buat tat n dia jual crust tat. mmg comel jew tat yg die pon n cara yg simple. aku try la buat time cuti n tukarkan tepung dengan oat yg dikisar. bile dh buat.bg lecturer rasa, n die setuju!! yahooo...group kami dh ade produkkk...:)

so, 3 / 4 hari sebelum projek tu kami dh bertungkus lumus buat produk. PENATTTTTTT.... tu la ungkapan yg mampu aku sampaikan..mane taknya. pukul 8 lebeh pagi dh tercongok kat bengkel bakeri pastu siap balik pukol 1 pagi. seharian dok sane..berdiri lak tu! memang dugaan la time tu sebabnya kesihatan aku lak x bape baik..batuk batuk dan batukkk :(. tapi bile dikenangkkan balik time, best jugak. bukan semua merasa mende nie kannnn....

dah puas coleteh panjang, jom layan gambar yg dicilok kt fb rakan2 ismp ert sem 4


3hari sebelum event..masing2 kalut ngn fondant masing2.nk wat yg terbaikk kan mesti bersungguh-sungguh :)

stress2 gak..gumbira n riang ria jgn lupe..hepi kan kengkawan saya :)

gigihkan mereka..xcukup meja. mereka duduk bersila

keserabutan tuan blog dlm hidup dpt dilihat dgn penampilannya..hahaaha.baju merah + tudung coklat+inner hijau.

produk fondant 




sape dtg dpt rase tao. de 25 kumpulan so de 25 produk.kenyang gakla kalau rsa semua kumpulan

nie roti sayur..sedap tao. produk ati n wawa

nie tempe salut coklat. xigt la name glamor die. produk kak meen n dayah

nie biskut yg dibuat dgn biji nangka. so pasnie xde la buang je biji nangka tu ye..boleh buat biskut raye 

nie aku punye ka ngn imah. healthy tart. siap bungkus cantik2 nk bgi gift tok vip :)

meja kami 

nie bentuk dia yg sebenar

dimakan dgn yogurt + kismis 

JOM KITE TGK SAPE YG MENANG 

bagi fondant ade 4 kategori iaitu:

1. wedding

no.1

no.2 

 no.3


2. birthday

no.1

no.2


no.3


3. animation/fantasy

 no.1

no.2 
xdapat lak cari pic no dua nie




no.3


produk inovasi 
1.healthy tart
2. biskut berempah
3. biskut serunding

dan the best time adalah time pemenang diumumkan. walaupon xmenang hiasan fondant tapi rezki menang produk inovasi. tak sangka resepi ciptaan boleh menang..hehehe :)

thank a lot imah. the bezz partner :)


ert sem 4 da bezz










9 comments:

  1. SubhanaAllah cantiknya semua kek2 tu..

    ReplyDelete
  2. Cantik btl ;)

    P/s: esp ok sedap rasanya akak dh msk bekas ke 3 dah mula2 minum dgn twister oren, skrg dah campur dgn susu pulak ;)

    ReplyDelete
  3. wah bestnya ... nak belajar jugakk!! nanti ajar jujue juga.. jangan lupa buat entry camna nak buat kek cantik2 camtu ep sayang.. ^_^

    ReplyDelete
  4. catek lah semua kek tu. kreatif ! ;)

    ReplyDelete
  5. kek birthday yg dpt no.1 tu mmg cantik giler!

    ReplyDelete