SICOMEL SAYA

Saturday, 20 July 2013

PROJEK INOVASI PRODUK BAKERI DAN KONFEKSIONARI

Projek kedua di sem 4 adalah projek inovasi produk bakeri dan konfeksionari dalam subjek Bakeri dan Konfeksionari (VCF 3023) subjek major bagi kos ismp ert. Bukan yer nak jadik cikgu ert nie :) (senyum pahit) hahahaha..ko kne pandai menjahit pastu memasak tao. Bunyi cam best n senang je kan?? ala. jahit..ala,,masakk..sekali ko blaja. ko rase laaaaa.. senang ke susah??eh..eh...eh.. emo lak ko nie nenot nape??hahaha

ok.nak criter sal projek nie. Antara febret subjek aku la kalau dalam masak nie iaitu bakeri n konfeksionari sebabnya aku memang suka buat kek, biskut, roti bagai nie nak dibandingkan dgn masak2 hidangan harian cam nasik ayam ke, western ke?? arghhh....mmg aku kurang minat la tapi lau makan je memang aku minat sgt..hakhakhak :p. ujung sem aritu kteorng mmg wajib buat projek nie. setiap kumpulan yg terdiri org kena cipta satu resepi produk bakeri/konfeksioanari yg belum lagi wujud kat dunia nie n kena buat 1 fondant ikut tema masing-masing.

group aku cipta ape??aku n kawan aku si imah wat namenye 'healthy tart'..hahaha.klakar plak bila ingatkan kisah produk aku nie. mula-mulanya aku nk buat 'pandan choux paste'. sekali bila try wat..xjadik nokkkk!!sedey makkk!! terpaksa tukar idea laen. frust gak lak time nie sebab xtao nak buat ape dah. tgk kengkawan laen gempak je produk dierong. bile jumpe lecturer die bagi idea soh buat tat tp yg sihat la pastu dia cakap tat tu makan ngn yogurt. aku mula2 tak brape berminat nk wat tat sebabnya aku xpandai buat tat + tat nie kan cam leceh cikit sebab nk kena btk die mmg take time. 

tapi memandangkan masa dh suntuk, time balik cuti utk mengundi aku amik kesempatan try buat tat nie. dengan bantuan pak cik gugel nie, aku dapat satu resepi dari blog nie cara buat tat n dia jual crust tat. mmg comel jew tat yg die pon n cara yg simple. aku try la buat time cuti n tukarkan tepung dengan oat yg dikisar. bile dh buat.bg lecturer rasa, n die setuju!! yahooo...group kami dh ade produkkk...:)

so, 3 / 4 hari sebelum projek tu kami dh bertungkus lumus buat produk. PENATTTTTTT.... tu la ungkapan yg mampu aku sampaikan..mane taknya. pukul 8 lebeh pagi dh tercongok kat bengkel bakeri pastu siap balik pukol 1 pagi. seharian dok sane..berdiri lak tu! memang dugaan la time tu sebabnya kesihatan aku lak x bape baik..batuk batuk dan batukkk :(. tapi bile dikenangkkan balik time, best jugak. bukan semua merasa mende nie kannnn....

dah puas coleteh panjang, jom layan gambar yg dicilok kt fb rakan2 ismp ert sem 4


3hari sebelum event..masing2 kalut ngn fondant masing2.nk wat yg terbaikk kan mesti bersungguh-sungguh :)

stress2 gak..gumbira n riang ria jgn lupe..hepi kan kengkawan saya :)

gigihkan mereka..xcukup meja. mereka duduk bersila

keserabutan tuan blog dlm hidup dpt dilihat dgn penampilannya..hahaaha.baju merah + tudung coklat+inner hijau.

produk fondant 




sape dtg dpt rase tao. de 25 kumpulan so de 25 produk.kenyang gakla kalau rsa semua kumpulan

nie roti sayur..sedap tao. produk ati n wawa

nie tempe salut coklat. xigt la name glamor die. produk kak meen n dayah

nie biskut yg dibuat dgn biji nangka. so pasnie xde la buang je biji nangka tu ye..boleh buat biskut raye 

nie aku punye ka ngn imah. healthy tart. siap bungkus cantik2 nk bgi gift tok vip :)

meja kami 

nie bentuk dia yg sebenar

dimakan dgn yogurt + kismis 

JOM KITE TGK SAPE YG MENANG 

bagi fondant ade 4 kategori iaitu:

1. wedding

no.1

no.2 

 no.3


2. birthday

no.1

no.2


no.3


3. animation/fantasy

 no.1

no.2 
xdapat lak cari pic no dua nie




no.3


produk inovasi 
1.healthy tart
2. biskut berempah
3. biskut serunding

dan the best time adalah time pemenang diumumkan. walaupon xmenang hiasan fondant tapi rezki menang produk inovasi. tak sangka resepi ciptaan boleh menang..hehehe :)

thank a lot imah. the bezz partner :)


ert sem 4 da bezz










Friday, 19 July 2013

pemenang bagi 'giveaway pertama bulan jun 2013'

NENOT

HADIAH YG DIPEROLEHI :

1. Review blog



2. tudung dan duit raye
awalkan nenot dapat duit raye..hahaha


 tq masnayli :)





Friday, 12 July 2013

AMALAN UNTUK MUSNAHKAN SEL KANSER

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x.
2. Salawat Nabi 10x.
3. Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81).
3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28).
4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50).
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227).
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77).
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya

Selain dari itu, boleh lah jika ingin menjadikan SARI AgeGard sebagai salah satu alternative untuk penyembuhan sel KANSER.

Insyallah.