SICOMEL SAYA

Saturday, 19 January 2013

carrot susu

ayah aku xabis2 soh aku wat carrot susu
aku nie name je ade diploma hotel katering
tapiiiiiiiiiiiiiiiiii
arghhhhhhh
malas nk cakap
hahahaha
hasil google 
dapat la resepi nie
credit kepada : lovely kitchen 
RESEPI JUS CARROT SUSU
4-5 orang

Bahan-bahan:
  • 4 batang carrot
  • Gula (anggaran 2 sudu besar)
  • Susu Pekat Manis (anggaran 6-8 sudu besar) / Fresh Milk
  • Air masak secukupnya 
Cara-cara
  1. Carrot di cuci dan dipotong kecil. 
  2. Blend carrot dengan air.
  3. Tapis ke dalam jug.
  4. Kemudian blend lagi carrot yang telah di tapis tadi sehingga betul2 menjadi hampas (tiada lagi air carrot) dan tapis.
  5. Masukkan gula dan susu pekat manis secukup rasa bergantung kepada kemanisan masing-masing. Kacau sehingga gula hancur. Tambah air jika terlalu pekat.
  6. Untuk menghidang, masukkan ais ke dalam cawan dan tuangkan jus carrot. Sedia untuk di minum. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
NOTE : Dapat menghasilkan lebih kurang 1.5 liter jus carrot tanpa ais.

TIPS LOVELY KITCHEN

  • Jangan blend carrot bersama dengan susu atau gula. Rugi lah susu / gula lekat pada hampas carrot kan..blend je dgn air masak dulu lepas tapis baru campurkan susu dan gula...:)

yg nie hasil aku wat ikot tip nk resepi di atas

aku gune g btg carrot
penat jugak la nk memerah air carrot nie memandangkan aku guna blander yg sedia ada kt umah nie
aku siap rendam ngn air panas g blander tu sebab nk bagi ilang la bau2 xsepatutnye
yela....blander tu slalo gune tok blend cabai + bawang
kuman2 pon ilang lau gune air panas :)





 bole tahan sedap gak ler
hak3
 naseb de adek laki aku rajin tolong....last2 die yg sambung blend sampai jadi hampas
thank bro



2 comments: