SICOMEL SAYA

Monday, 30 December 2013

ubat mujarab sakit kepala dan senggugut...





ubat paling mujarab utk hilangkan sakit kepala n senggugut cara aku adalah tidoqqqq..
serius berkesan bag ang..
kalau nk lagi mujarab, before tido telan penadol sebiji + sapukan minyak cap kapak (sakit kepala)
sapu losyen mustajab ke, losyen anugerah, losyen panas kat perut dan pinggang (senggugut) pastu tidoq 2jam ke 3 jam ke..hahaha
bangun...bangun dah ok :)
alhamdulillah

Saturday, 28 December 2013

niat

niatkan sesuatu yang baik, pasti Allah swt akan menolongnya :)
insya Allah

Friday, 27 December 2013

masak-masak

kemain lagi rajin memasak last-last sem nie. sebabnye jimatkan kos + stdy week nie kelas tak ada, jadi bolehla masak abiskan stok..sekarang baru tao, masak sendri ni mmg jimat + sedapla jugak.hahaha
so, azam sem depan, nak masak selalo. 


hari ini rajin buat cekodok ikan bilis buat lunch sebab pagi tadi aku dh bedal sepinggan nasi bersama ikan kering + sayur campur hasil masakan aku gak alhamdulillah....kenyang :)
kehidupan seorg student nie kena pandai survive kan.
periuk nasik pon jadi multi cooker. goreng nasik, goreng ikan, goreng bihun, masak bubur, xde hal 


Tuesday, 24 December 2013

random semester 5

sebelum tahun 2013 melabuhkan tirainya...sedikit hadiah buat blog aku (tanda aku lagi wujud)hahaha
*** berazam nk buat satu entry berkenaan semester lima sahaja..INSYAALLAH 
busan tunggu prof. othman yang lambat masuk...kita amik gambaq dulu :)

sesi bergambar sebelum masuk kitchen..kalau xsilap nie mggu pertama masuk kitchen kot.kami kalut amik gambaq sampai lecturer sound "korang nie amik gamba cam arini last kitchen jew"hahaha

time nie p dengaq forum perdana. antara salah satu aktiviti masa konvo

 
paksa ati amik gambaq sebab aku nk pakai cap beliau..muahhaha

cikgu lina sedang praktis menulis di hadapan

lawatan ke ladang upm..jumpe mooooo

muke gembira pas jawab test kpd..soklan die..perghhhh!! sampai aku rase layakka aku nie jadi cikgu???

ok..muka gembira 1 st time kena saman ngn pak guard sebab aku sesuka hati parking..haishhh.janji!!pasni xbuat lagi :)




Sunday, 1 September 2013

birthday 24 2013


mmg diakui gamba dh basi memandangkan birthday yg sepatutnya ada 5 jun tapi nak jugak update pix kat blog sebagai kenangan. seperti gak taon lepas, birthday jatuh pada minggu exam..mmg sadis la kan. mood nk sambut birthday mmg tak de memandangkan kne struggle study. rugi je maxis bagi call free tp xde gune..hakhakhak. papepon thanks pada rakan-rakan yg wish especially imah n tina for daa present :)


kek imah bagi..hehehe

disertakan dengan surat. tq imah :)

tq tina bg kad bufday :)

khar tercintaaaak :)

DOA & IMPIAN SETIAP WANITA

Ya Allah..
Kurniakanlah kami seorang suami yang soleh,
Yang menjaga hatinya hanya untuk yang halal baginya,
Yang sentiasa memperbaiki dirinya,
Yang sentiasa berusaha mengikuti sunnah Rasulullah..


Yang baik akhlaknya,
Yang menerima kami apa seadanya,
Yang membimbing kami dengan lemah lembut,
Yang akan membawa kami menuju JannahMu Ya Rabb.

Kabulkan, Ya Allah.. Amin...

***jumpe doa nie kat fb. boleh dijadikan panduan..hehehe

Saturday, 20 July 2013

PROJEK INOVASI PRODUK BAKERI DAN KONFEKSIONARI

Projek kedua di sem 4 adalah projek inovasi produk bakeri dan konfeksionari dalam subjek Bakeri dan Konfeksionari (VCF 3023) subjek major bagi kos ismp ert. Bukan yer nak jadik cikgu ert nie :) (senyum pahit) hahahaha..ko kne pandai menjahit pastu memasak tao. Bunyi cam best n senang je kan?? ala. jahit..ala,,masakk..sekali ko blaja. ko rase laaaaa.. senang ke susah??eh..eh...eh.. emo lak ko nie nenot nape??hahaha

ok.nak criter sal projek nie. Antara febret subjek aku la kalau dalam masak nie iaitu bakeri n konfeksionari sebabnya aku memang suka buat kek, biskut, roti bagai nie nak dibandingkan dgn masak2 hidangan harian cam nasik ayam ke, western ke?? arghhh....mmg aku kurang minat la tapi lau makan je memang aku minat sgt..hakhakhak :p. ujung sem aritu kteorng mmg wajib buat projek nie. setiap kumpulan yg terdiri org kena cipta satu resepi produk bakeri/konfeksioanari yg belum lagi wujud kat dunia nie n kena buat 1 fondant ikut tema masing-masing.

group aku cipta ape??aku n kawan aku si imah wat namenye 'healthy tart'..hahaha.klakar plak bila ingatkan kisah produk aku nie. mula-mulanya aku nk buat 'pandan choux paste'. sekali bila try wat..xjadik nokkkk!!sedey makkk!! terpaksa tukar idea laen. frust gak lak time nie sebab xtao nak buat ape dah. tgk kengkawan laen gempak je produk dierong. bile jumpe lecturer die bagi idea soh buat tat tp yg sihat la pastu dia cakap tat tu makan ngn yogurt. aku mula2 tak brape berminat nk wat tat sebabnya aku xpandai buat tat + tat nie kan cam leceh cikit sebab nk kena btk die mmg take time. 

tapi memandangkan masa dh suntuk, time balik cuti utk mengundi aku amik kesempatan try buat tat nie. dengan bantuan pak cik gugel nie, aku dapat satu resepi dari blog nie cara buat tat n dia jual crust tat. mmg comel jew tat yg die pon n cara yg simple. aku try la buat time cuti n tukarkan tepung dengan oat yg dikisar. bile dh buat.bg lecturer rasa, n die setuju!! yahooo...group kami dh ade produkkk...:)

so, 3 / 4 hari sebelum projek tu kami dh bertungkus lumus buat produk. PENATTTTTTT.... tu la ungkapan yg mampu aku sampaikan..mane taknya. pukul 8 lebeh pagi dh tercongok kat bengkel bakeri pastu siap balik pukol 1 pagi. seharian dok sane..berdiri lak tu! memang dugaan la time tu sebabnya kesihatan aku lak x bape baik..batuk batuk dan batukkk :(. tapi bile dikenangkkan balik time, best jugak. bukan semua merasa mende nie kannnn....

dah puas coleteh panjang, jom layan gambar yg dicilok kt fb rakan2 ismp ert sem 4


3hari sebelum event..masing2 kalut ngn fondant masing2.nk wat yg terbaikk kan mesti bersungguh-sungguh :)

stress2 gak..gumbira n riang ria jgn lupe..hepi kan kengkawan saya :)

gigihkan mereka..xcukup meja. mereka duduk bersila

keserabutan tuan blog dlm hidup dpt dilihat dgn penampilannya..hahaaha.baju merah + tudung coklat+inner hijau.

produk fondant 




sape dtg dpt rase tao. de 25 kumpulan so de 25 produk.kenyang gakla kalau rsa semua kumpulan

nie roti sayur..sedap tao. produk ati n wawa

nie tempe salut coklat. xigt la name glamor die. produk kak meen n dayah

nie biskut yg dibuat dgn biji nangka. so pasnie xde la buang je biji nangka tu ye..boleh buat biskut raye 

nie aku punye ka ngn imah. healthy tart. siap bungkus cantik2 nk bgi gift tok vip :)

meja kami 

nie bentuk dia yg sebenar

dimakan dgn yogurt + kismis 

JOM KITE TGK SAPE YG MENANG 

bagi fondant ade 4 kategori iaitu:

1. wedding

no.1

no.2 

 no.3


2. birthday

no.1

no.2


no.3


3. animation/fantasy

 no.1

no.2 
xdapat lak cari pic no dua nie




no.3


produk inovasi 
1.healthy tart
2. biskut berempah
3. biskut serunding

dan the best time adalah time pemenang diumumkan. walaupon xmenang hiasan fondant tapi rezki menang produk inovasi. tak sangka resepi ciptaan boleh menang..hehehe :)

thank a lot imah. the bezz partner :)


ert sem 4 da bezz










Friday, 19 July 2013

pemenang bagi 'giveaway pertama bulan jun 2013'

NENOT

HADIAH YG DIPEROLEHI :

1. Review blog



2. tudung dan duit raye
awalkan nenot dapat duit raye..hahaha


 tq masnayli :)