SICOMEL SAYA

Saturday, 25 August 2012

biskut mama carries

resepi nie dari blog rai lagi..
serius bez blog rai nie coz kebanyakan resepi yg die post tunjuk satu persatu cara nk masak
so ..bagi yg kurang mahir masak cam aku ni sesuai sgt follow cara2 dari resepi nie...
dan rase die pon bezzzz



resepi biskut mama carries

400 gram tepung gandum
300 gram butter
(Kalau boleh guna butter yang berkualiti.sebab butter nie la sebenarnya menentukan rasanya)
2 sudu makan tepung jagung
100 gram gula aising
1 sudu kecil esen vanilla

untuk lapisan gula

2 biji putih telur
150 gram gula aising
1 sudu kecil membumbung tepung jagung
sedikit serbuk coklat/coklat emulco/warna pilihan

nie la lapisan gula yg kite akan letakkan atas kuih 
kite kena sabar wt die n ngn berhati-hati
time ak belajar dulu bende nie dikenali sebagai  "meringue"
ok meringue nie kite guna telur putih jew  pastu kena putar sampi die kental
kite kne buang kuning telo dgn berhati hati + jgn masukkan sedikit air pon 
meringue nie sgt sensetif
even de air setitik pon die sukar nk kental
kalau nk tao meringue nie jadi ke x 
bile dh kite tunggang kan die keatas..meringue nie x jatuh..tu la maksud die kental...
hahaahaa.,,,sedap kan ayat aku guna !!!!

kalau nk tao lebeh lanjut..jom masuk blog rai nie 









3 comments:

  1. wah pandai buat biskut raya.mama carie lg.akk tak penah buat biskut nie

    ReplyDelete
  2. sedapnye biskut tu...bestnye kalau berjiran ngan nenot blhla rasa biskut tu kan...^^

    ReplyDelete
  3. kalu tunjuk step by step memang senang nak follow kan..bagus nenot buat kuih sendiri :)

    ReplyDelete