SICOMEL SAYA

Monday, 13 August 2012

1st kuih raye 2012 : biskut mazola/biskut kacang

taon nie kuih raye pembuke ialah biskut mazola
mak aku kate nie bukan biskut mazola la..nie biskut kacang..hahaha
aku rase same je kot...cume yg beza selalonye mazola nie bulat2
aku wat bentuk munge2...hahaha
resepi ini aku dapat dari blog rai
1 st time buat..
memang menjadi..
sedappppp..lembut + gebu + sweet2 jew
cume
aku xpuas ati la ngn bentuk kueh yg aku wat tu
aku tgk kat blog rai...
cantik jew biskut mazola die
tapi aku punye xde cantik cam die pon
nampak sgt tgn aku x berseni....hahahaha

resepi biskut mazola @ biskut kacang




bahan-bahan
400gm kacang tanah (yg telah digoreng tanpa minyak pastu di kisar halus)
400 gm tepung gandum
200 gm gula pasir (dikisar halus)
3 biji telur kuning (utk disapu kat ats biskut)
minyak mazola / minyak jagung secukupnye
kacang tanah sebagai hiasan

cara menyediakan
1. campurkan tepung gandum yg telah diayak + tepung gandum + gula sehingga sebati
2. masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga adunan xde la lembik sgt @ xde la keras sgt..agak2 boleh terap la an (aku guna minyak matahari coz kat umah aku de minyak tu jew..maleh nk beli minyak mazola tu...dapatla save bajet cikit)
3. boeh la diterap ikot bentuk yg disukai
4. susun atas dulang pembakar + letakkan kacang sebagai hiasan + sapukan dgn telur kuning
5. bakar dgn suhu 180  selama 8-10 mnit

***pastikan kacang yg dikisar hancur sehalusnye sebab nanti bile terap xde tersangkut sebab dihalang oleh ketulan kacang yg xhancur tadi (paham x)
*** gula pon kena sehalusnye sebab kalau de yg xhalus..bile makan tetibe tergigit bende keras..
rupenye de gula xhancur.


+++taon depan (mak ai..taon depan TU) leh cube lagi sebab resepi nie mmg sedap
cune aku kena senikan cikit tgn supaya biskut mazola aku nie lebih kelihatan anggun....




No comments:

Post a Comment