SICOMEL SAYA

Thursday, 12 July 2012

kueh keria karemel @ gula hangus!!!

malam nie aku dgn rajinnye nk buat kueh keria...mmg lau malam2 aku lebey suke mam makanan ringan camnie..so buat kueh keria  nie sebab kat umah aku de ubi keledek nie lebey lagi 2 ketul..balik jew kelas jahitan tadi aku terus rebus ubi..lagi pon tengahari td aku dh de google dh resepi kueh keria nie..ooo senang je buatnye..

aku xde la print ke resepi nie juz tgk2 camtu je..mule2 aku wat tu ok jew sume..siap goreng pon ok..mmg menjadi la..aku try gak makan yg dh bergoreng cume x sira dgn gula jew lagi..rasenye sedapp!!! xde la keras xdela lembik..sesedap rase kate org..
TAPI!!!!!!
 hatiku kecewa bila aku wat sira gula yg xmenjadi... 
tgk la sendri hasilnye


gula tu xjadik pon puteh2 cam yg selalo org len buat...gule nie jadi cam gula hangus tu + melekit2..makan pon rase liat...
DIMANA SILAPNYE???
mybe sebab aku terburu-buru kot masukkan kueh nie...lau ikotkan resepi kat ats katenye kena letak bila air gula jadik pekat tapi aku letak kueh time xmendidih g....time tu aku tgk gula dh larut dlm air aku terus campakkan segala kueh mueh yg digoreng kedlm kuali tanpa menyedari aku dh tersalah langkah....huahuahua...

tapi bile dh sejuk cikit..kueh tersebut jdk begini
kueh nie cam nk jadik cikit2...hahaha
 t nk wat g..smpai jadikkk!!!!




Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )

  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara

  1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
  2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  8. Didihkan gula hingga pekat.
  9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  12. Jom kita makan.
sumber : my resepi

No comments:

Post a Comment