SICOMEL SAYA

Monday, 30 July 2012

BISKUT KRISTAL

assalamualaikum....
semalam dh start buat kueh raye tp tok dijual laa
bukan aku yg jual tp akak sepupu aku yg jual
aku g tolong jew..hahahaha
kat sini de resepi yg aku nk share dan resepi nie laen dari yg len cikit sebab ade tambah badan hancur
yg paling penting..rase die terbaikkkkkkkk

BAHAN-BAHAN :

350 gm minyak sapi
6 cawan tepung gandum (ayak dulu yer)
50 gm serbuk badam (name pon serbuk an..kena kisar smpat hancus laaa)
1/2 cawan gula aising
sedikit jew garam sebagai perasa

CARA-CARA MEMBUAT :
1-.campurkan semua bahan-bahan sehingga sebati.
2. bahagikan kepada 3 pewarna (merah, hijau, kuning)
3. bentukkan bulat dgn menggabungkan ketiga-tiga warna
4. bakar selama 30 minit dgn suhu 170' (bergantung jgk...kekdg lambat masak, kekadang cepat je masak)
5. golekkan diatas gula (aku suke guna gula aising...selalunye guna gula kastor)
6. disusun didalam mangkuk kertas.








Sunday, 22 July 2012

DOA AGAR DIBERI JODOH TERBAIK

Bismillahirrohmannirrohim.....

Ya Allah..Ya Tuhanku..
Jika pendampingku telah Engkau lahirkan
Gerakan hatinya untuk menujuku ,
Pertemukanlah kami dlm sebaik-baiknya pertemuan tuk menuju Redha-Mu..
Kerana Engkaulah yg berhak atas hati hamba2-Mu..
Dan Engkau jua yg kuasa membolak balikannya..

Ya Rabb,
bila dia jauh,dekatkanlah..
Eratkan hati kami dlm ikatan kerana-Mu ..
Tautkan hatiku dgn hatinya yg sama2 mengharap & mendamba
sebuah keinginan menuju
redha-Mu..

Ya Allah...Yang Maha Pecinta ..
Pemilik cinta sejati ,
Jikalau cintaku kau ciptakan untuk dia,
Tabahkan hatinya.. Teguhkan imannya..
Tegarkan penantiannya..

Ya Rabb...Sang Pemilik Hati
Jikalau hatiku KAU ciptakan untuk dia ,
Penuhi hatinya dgn Kasih-Mu,
Terangi langkahnya dengan Cahaya-Mu ,
Limpahkan kelapangan dikalbunya dengankesabaran,
Temani dia dlm kesepian..

Ya Rabb,
Tiada tempat ku bersandar Selain pada-Mu,
Kutitipkan cintaku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan sayangku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan rinduku pada-Mu untuknya..
Mekarkan cintaku bersama cintanya..
Satukan hidupku & hidupnya dlm Cinta-Mu..

Ya Rabb..
Ku yakin bila saatnya sudah menghampiri,
Pasti kebahagiaan itu aku dapati..
Mohon beri aku kekuatan dan kesabaran dlm penantianku..

Ya ALLAH..
Kirimkan dia yg dpt membawa kebaikan,
Baik bagi duniaku, akhiratku dan agamaku..
Agar kami sama2 berjamaah untuk tetap Menuju-Mu..
Bimbinglah hati kami ,
Kuatkan hati kami..
Penuhilah dengan
Rahmat & kasih sayang-Mu..
Aamiin ya Rabb... 


Saturday, 14 July 2012

1st GiveAway by Fatin & Fatini

klik banner kalau nak join ye :)

tagged kepada :-

fatin
zaikulim


Friday, 13 July 2012

lip ice

semalam posmen anta barang
sample lip ice methalatem (ejaan salah)
dah xingat bile aku isi borang tok sample lip ice nie
tapi mmg aku suke lip ice die
aku suke yg sheer calour.
nmpak natural je + lembab je selalu
 bibir aku sensetif sgt n xleh guna lipstik




 

Thursday, 12 July 2012

kueh keria karemel @ gula hangus!!!

malam nie aku dgn rajinnye nk buat kueh keria...mmg lau malam2 aku lebey suke mam makanan ringan camnie..so buat kueh keria  nie sebab kat umah aku de ubi keledek nie lebey lagi 2 ketul..balik jew kelas jahitan tadi aku terus rebus ubi..lagi pon tengahari td aku dh de google dh resepi kueh keria nie..ooo senang je buatnye..

aku xde la print ke resepi nie juz tgk2 camtu je..mule2 aku wat tu ok jew sume..siap goreng pon ok..mmg menjadi la..aku try gak makan yg dh bergoreng cume x sira dgn gula jew lagi..rasenye sedapp!!! xde la keras xdela lembik..sesedap rase kate org..
TAPI!!!!!!
 hatiku kecewa bila aku wat sira gula yg xmenjadi... 
tgk la sendri hasilnye


gula tu xjadik pon puteh2 cam yg selalo org len buat...gule nie jadi cam gula hangus tu + melekit2..makan pon rase liat...
DIMANA SILAPNYE???
mybe sebab aku terburu-buru kot masukkan kueh nie...lau ikotkan resepi kat ats katenye kena letak bila air gula jadik pekat tapi aku letak kueh time xmendidih g....time tu aku tgk gula dh larut dlm air aku terus campakkan segala kueh mueh yg digoreng kedlm kuali tanpa menyedari aku dh tersalah langkah....huahuahua...

tapi bile dh sejuk cikit..kueh tersebut jdk begini
kueh nie cam nk jadik cikit2...hahaha
 t nk wat g..smpai jadikkk!!!!




Bahan-bahan ( 20 biji saiz comel2 )

  • 500gm ubi keledek putih
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara

  1. Rebus ubi keledek hingga empuk.
  2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
  3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
  4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul2 sejuk.
  5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli hingga sebati.
  6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
  7. Setelah siap digoreng, masak gula dgn air dalam kuali lain.
  8. Didihkan gula hingga pekat.
  9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
  10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
  11. Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
  12. Jom kita makan.
sumber : my resepi

Wednesday, 11 July 2012

kisah disuatu malam...

pada suatu malam yg indah...duduklah 3 beranak dihadapan tv, mak, ayah n ank darenye yg comel lote..hahhaha
sambil menonton drama ape tah kt ntv7..cerite die berkisarkan perkahwinan..so sampai lah satu babak dimana akad nikad akan dijalankan....maka tetibe terjadinye dialog sperti dibawah nie...

si ank : (dgn lancang bertanye) ayah...kalau ayah nye ade lagi..abang boleh jadi wali ke lau nk nikah t
si ayah : AWATTT????  hg nk menikah dh ka??? (dgn suare yg lantang)
si ank : (terkejut + kecewa)..ala nk tao jew..
padan muke aku...hahahahaha

*****ayah aku mmg camni..die mmg payah sikit lau aku tnye or sembang2 bab kawen2 nie + cintan cinton...even lau aku gurau2 ngn mak aku sal kawen pon, ayah aku melenting bukan men g..2la kekdg lau nk bergurau bab kawen nie ngn mak aku...aku kena ushar line dulu...hahahaha....lau x paneh la tinge nie dgr ayah aku membebel...
aku igtkan ayah aku nie dh bole terima la coz la nie pon aku dh 23 taon an...bukan budax2 g..tapi NO NO NO!!!!still xleh i bawak bergurau g

hmmm
lau camni la an...xde harapan la aku nk dapat kawen time belajaq (antra impian aku  skg nie)hahahah...org len sibuk dok pikiaq nk dapat result terbaik la...gempak la..aku dok pikiaq nk kawen before abis studyy!!!!hahahaha...

ampunkan anakmu wahai ayahku



tomyam ayam

sebagai suri rumah sepenuh mase (bile tah kawen) hahaha...kena la menjalankan tnggungjwb sebaiknye wakaka...memasak adalah perkara biase bg seorg suri rumah tngga sepenuh masa (dah2 melalut)
semalam mak aku soh wat tomyam ayam coz ayam de lagi + stok2 sayur lam peti ais tu..aku no google la resepi nk wat tomyam..dpt la resepi nie..

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 sudu besar pes tom yam
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 3-4 cawan air
  • garam & perasa
  • sedikit minyak
  • sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
  6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
  7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
  8. FROM : MY RESEPI
aku tgk lebeh kurang jew pastu aku pon wat la utk lunch semalam....kuantiti die xde la aku ikot sepenuhye cume aku ikot cara die jew...+ aku byk men bedal n campak2 jew yg ade..hahahaha. an hasilnye 
TARAAAAAA.....



rase die ade gak la cam tomyam tp oily sgt la myb sebab aku letak byk minyak time tumis bawang tu kot....kui3..
pastu aku tgk tomyam aku nie dh cam tomyam sayur lak sebab byk sayurr jew.ayam die tersorok
tape pon percubaan yg baikkk yeehaaa.














Saturday, 7 July 2012

aktiviti cuti sem nie

cuti sem mmg la seronok tp bile dh lame2 busa jugak..wahahaha.cuit kali nie lame lak kan 2 bulan lebeh..xmacam sem lepas sebulan jew..pejam celik pejam celik dh cukup sebulan..xdan nak buat ape no..
cuti sem kali aku rancang ngn sebaiknya (baek kah??)
 aku masuk kelas menjahit..wahahaha.jahit baju kurung ngn kaen susun...beznye kelas nie...ikot suke ati nk p bile pon..cikgu aku yg dipanggil maklong xkesah pon nk p bila..petang ke pagi ke...
yuran die pon leh tahan mahal gak la rm350.00 tu pon kalau dak tu dh ade asas menjahit..kalau xde asas jahitan yuran die rm400.00...
hmmmmmmm
tp bile p kelas tu mmg berbaloi la sebab byk tip  yg maklong bagi kat aku..kalau kt dalam buku die bg ukuran standard je n xde formula tertentu bg org2 yg spesis cam aku nie...:>kecik kat atas besaq kat bawah
so lebar kain lain pulak caranye...hahhahaha
wawahahah..dh gaye cekgu ngajar buat ukuran dh..

so far
aku baru attend 4 kelas baru..setiap kelas de la 2,3 jam kot tp aku dh start paham cane nk wat baju kurung + kae susun..alhamdulillah aku dilahirkan xdela lemmm sgt (walaupon kekdg lambat pick up)..hahahaha
cume skg aku nie kurang berkayakinan nk  potong baju n jahit g..lau baju aku tu mmg aku berani la..lau baju org len...harapan laa aku nk jahit...

insyaallah taon nie aku dh len pakai baju aku buat sendri....yehhaaa (berangan sudayy)



gambar dari pakcik google

RESULT dh keluar


assalamualaikum..
1st entry setelah hmpir sebulan aku bercuti sem...haahahaha.bukan xmao update tp byk kekangan yg dialami
ni pon laptop baru pas format sebabnye aku nie suke sgt ternak virus..kesannye broaband aku xdapat diterima dalam laptop nie n rawatannya hanyalah di format shj...pastu tgk2 prepaid broadband aku dh expired dan rawatan bagi masalah nie adalah membeli simkad yg baru..sob sob sob :(
banyakkan masalah aku??

ok..berbalik pada tajuk kite diatas...mmg lah lumrah seorg student yg akan senantiasa menunggu keputusan exam..hidop xkan tenang..tido xkan lena kalau result xkua kua g...hahahaa
alhamdulillah aku panjatkan syukur pada Mu ya Allah kerana xputus2 melimpahkan rezeki Mu walaupon  hamba Mu nie sering kali lalai dlm kehidupan nie
result kali nie meningkat dari sem 1...alhamdullillah..bersyukur sgt2...n plg aku senang hati sebab PNGS sem nie telah menyebabkan PNGK aku meningkat gak menjadi 3.5 keatas..
mmg target aku nk dapat 3.5 keatas sebab aku nie peminjam ptptn..lau la kau dpt graduate dgn ijazah kelas pertama..ptptn aku di jadikan sebagai biasiswa..(nie la harapan aku yg sebenarnya)..
amanye hidop kalau xdak hutang
aku nie muda2 dh bk hutang..hua..hua..hua
 n dan sekarang aku kna jage la pointer aku nie...aku de 6 sem lagi utk aku hadapi..macam2 leh berlaku nie
moga2 aku senantiasa istiqamah dlm belajar nie
n aku harap resultt aku semakin meningkat...amin...amin..amin