SICOMEL SAYA

Thursday, 31 May 2012

Penilaian Gred Kursus UPSI

nie adalah sebagai panduan aku selama bergelar student upsi
mende2 nie sgt2 lah penting yea bagi memastikan keputusan kite sentiasa cemerlang (bajet keputusan aku cemerlang la)
sumber : upsi
Julat Markah, Gred dan Nilai Gred yang diberikan kepada sesuatu kursus adalah seperti berikut :-
Jadual 3: Penilaian Gred Kursus
 Julat Markah
Gred
Nilai Gred
80  –  100
75  –   79
A
A-
4.00
3.75
70  –   74
65  –   69
60  –   64
  B+
B
B-
3.50
3.00
2.75

55  –   59
50  –   54
45  –   49

  C+

C-

2.50
2.00
1.75
40  –   44
35  –   39
  D+
D
1.50
1.00
0 – 34
F
0.00
    Deskripsi status keputusan peperiksaan:
:Lulus
PK :Pengecualian Kreditredit Exemption
TLTidak Lengkap
SM:Sedang Maju
U:Audit
TH:Tidak Hadir Peperiksaan Dengan Kebenaran
TK :Tidak Hadir Peperiksaan Tanpa Kebenaran
KA:Kecurangan Akademik
Nota    :           Bagi status TK dan KA akan diberi nilai gred 0.00 dan akan diambil kira dalam pengiraan PNGS dan PNGK.

    Penilaian Tanpa Nilai Gred
Status kursus yang tidak diambil kira dalam pengiraan PNGS dan PNGK :-
L/G (Lulus/Gagal) 
iaitu   gred    yang    diberikan    kepada    pelajar-pelajar yang   mengambil   kursus   yang   keputusannya      tidak digredkan   tetapi   hanya   diberi   catatan   “lulus” atau “gagal” sahaja.
TL (Tidak Lengkap) iaitu gred yang diberikan dengan kebenaran Dekan kepada pelajar yang telah dapat menyelesaikan sekurang-kurangnya 70% daripada keperluan kursus atas alasan yang munasabah. Pelajar perlu melengkapkan tugasan tersebut selewat-lewatnya dua (2) minggu selepas tamat minggu peperiksaan bagi semester berkenaan dengan kebenaran Dekan. Fakulti perlu menyerahkan markah kepada Bahagian Akademik dalam tempoh dua (2) minggu selepas pelajar menyelesai dan menghantar tugasan.
SM (Sedang Maju) iaitu gred yang digunakan bagi sesuatu kursus yang tempohnya melebihi satu semester. Gred sebenar diberikan setelah kursus tersebut selesai.
U (Audit)iaitu gred yang diberikan kepada pelajar yang mendaftar dan menghadiri kursus serta memenuhi syarat audit.

13.       Sistem Penilaian dan Purata Nilai Gred (PNG)
Semua kursus akan diambil kira dalam Purata Nilai Gred Semester (PNGS) dan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK).
                        
13.1     Rumus untuk mengira PNGS dan PNGK adalah seperti berikut :-

          
PNGS=Jumlah Nilai Gred Satu Semester
  Jumlah  Kredit Yang Diambil Pada Semester Berkenaan

CGPA=Jumlah Nilai Gred Keseluruhan Semester
  Jumlah  Kredit yang Diambil Pada Semua Semester
 Kaedah pengiraan PNGS dan PNGK adalah seperti Jadual II 

Wednesday, 30 May 2012

go genting...

mmg berniat nk p gak genting
n semalam 30/5/2012 bercapai gak hajat nk g genting
dulu rancang2 ngn kgkwn diploma tp x p p gak
nie xde rancang sgt pon
tp dh rezki kot 
dpt laa p
n bersyukur ke Allah s.w.t sebab berkati perjalanan kami..
selamat pergi n selamat pulang
dannnn selamat naek roller coaster...selamat naek keta kabel....hadoiiiiiiiii

sebelum layan gamba2 aku kat genting nie
jom tgk perbelanjaan aku ke genting

tiket bus(return) khar (kolej aku)-pudu = rm14.00
pakej pudu-genting (return + skyway + outdoor game/buffet lunch) = rm58.00
100 plus + mentos + chipmore = rm7.20
air mineral + roti gardenia = rm2.20
jagung = rm4.00
panadol + minyak cap kapak = rm11.00
kfc (zinger burger) =rm8.85
frigde magnet =rm4.00
buah pelam = rm2.00
JUMLAH SUME =RM111.25










Tuesday, 29 May 2012

suatu kenangan

saje je nk letak video nie dalam blog 
nk dijadikan kenangan

                                 
video nie time belajaq kat psis sem 3 dulo2
kelas kepimpinan
kteorg kna buat program
kelas aku wat program kt rumah ank-ank yatim kt sg. besar
dekat gak la dengan poli aku nie
time nie aku kuruih g..hahhahaha.
 nie antara kenangan yg dapat dilupakan time kt psis...haahhaa
windonye kat dak kelas dhk sesi 2007

Sunday, 27 May 2012

If You're Not The One

lagu yang penuh kenangan suatu ketika dahulu
kenangan, kenangan dan kenangan.....
biarla ia jadi kenangan...
tapi bile dengar je lagu nie..
teringat kat someone
haisshh..




If you're not the one then why does my soul feel glad today?
If you're not the one then why does my hand fit yours this way?

If you are not mine then why does your heart return my call?
If you are not mine would I have the strength to stand at all

I never know what the future brings

But I know you are here with me now
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with

I don't want to run away but I can't take it, I don't understand

If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?

If I don't need you then why am I crying on my bed?

If I don't need you then why does your name resound in my head?
If you're not for me then why does this distance maim my life?
If you're not for me then why do I dream of you as my wife?

I don't know why you're so far away

But I know that this much is true
We'll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I'm praying you're the one I build my home with
I hope I love you all my life

I don't want to run away but I can't take it, I don't understand

If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?

'Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away

And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
'Cause I love you, whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
You know my heart is by your side

I don't want to run away but I can't take it, I don't understand

If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms...?

Saturday, 26 May 2012

DOA BAGI MENGHADAPI EXAM

memandangkan x lame g aku nk exam...aku nk amalkan doa2 bagi mengahadapi exam..insyaallah dgn ini adalah salah satu cara untuk aku menaikkan semangat untuk belajar....di samping ialah adaalah salah satu usaha untuk  aku memperbaiki result aku..insyaallah...
moga-moga Allah s.w.t mempermudahkan urusan aku dalam menghadapi peperiksaan ini...

Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
“Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu.”

-
Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan:



سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ
“Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa. Wahai Tuhanku, ingatkanlah daku apa-apa yang kulupa.”



Doa memohon kejayaan cemerlang:

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh.”

thank you very much

ucapan terima kasih saye nk ucapkan kpeada bloger http://arezayreen.blogspot.com coz saye byk gunakan toturial yang diberikan dan hasilnye memang menjadi..
 antara tutorial yg saya gunakan adalah cara nk center kan tajuk di post title n sidebar pastu cara nak buat bckground pada post title...
dah byk kali try dh tutorial yg diberi bloger lain..namu xjadi pon...

sekali laki jutaan terima kasih ye....

khas buat awak

Friday, 25 May 2012

doa elak hasad dengki

ya Allah sesungguhnya ka nie manusia yg lemah dan kadang-kala xmampu nafsu amarah
pada Mu Ya-Allah aku bermohon pada mu agar kau senantiasa menjaga hati ini..
Amin

وَالَّذِينَ جَاءُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ


Dan orang-orang (Islam) yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata: Wahai Tuhan Kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa saudara-saudara kami yang mendahului kami dalam iman dan janganlah Engkau jadikan dalam hati perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah belas kasihan dan rahmatMu.

(Al-Hasyr 24:10)

Tuesday, 15 May 2012

kaki saye kejang



bakpe la sakit sangat kaki nie....ngh2 tido td leh lak kaki nie krem..adoiii.tuhan saje yg tao sakit nie....dah lame dh xjadi krem cam ni..slalo dulu2 jadi mase time plkn sebab kt plkn an byk aktiviti..kena jalan cane..jalan cini...tu jadi krem tu....aku rase kaki aku nie krem balik sebab semalam isnin aku banyak jalan..mane x nye kelas aku dari pukul 9 pagi -10 malam..pastu lak dh la kena asyk ke hulu ke hilir..ne la x krem..mesin pon tao berhenti.isnin nie tetibe lak byk keja kena settle...mule2 kena anta buku bomba b4 8 pg kt kampus lame..terkejar2 gak la aku an..pastu kena naik tgga lak dari tingkat 5 ke tingkat 7...pastu  terus p clas yg pukul 9-11..pastu sambung kelas 11.30 kt taman bernam sampai pukul 1.30....benti solat n rehat sebab jap g nk  g de clas bi...abis kelas bi de klas akaun pukul kat kampus lame....terkeja-keja lak p kampus lame....pastu pukul 7 terkeja keja lak p taman bernam sebab de class ganti bi...saba jela an demi menuntut ilmu..balik bilik sampai pukul 11 lebih sebab tggu bas puunye pasall....hari nie betis ak sakit semacam je....

Sunday, 13 May 2012