SICOMEL SAYA

Monday, 18 January 2016

2016


ASSALAMUALAIKUM...
ALLAHUAKHBAR...
sedar tak sedar cepat sungguh masa berlalu. dah 2016 pon dan aku dah masuk 27 tahun. erkkk.....dah tua. Aku yakin, 2016 ni akan memberi cabaran yang hebat buat aku. perasaan sekarang sama macam perasaan abis diploma dulu...hahaha. camni la keadaanye. macam-macam mende kena fikir..hutang? perbelanjaan? harta yang nak dicari..rumah? sapy yg nk dibelai selalu....Allahuakbhar..banyaknye. belum masuk lagi, bab kahwin, pasangan, anak???





bacalah ayat-ayat diatas..INSYAALLAH, kita akan bertambah kuat! Amiin.
ok..lupekan dulu masalah-masalah dunia ni.. life must go on, right? diharapka tahun 2016 ni membuka lembaran baru buat aku...ok! aku berazam aku nk update selalu blog aku ni supaya nanti aku ade kenangan kan. 
2016 ni aku diterima sebagai reaserch assistant dr,suriani bagi membantu beliau membuat researchnye tentang pau. dapatla jugak gaji untuk bayar keperluan diri. alhamdulillah. yang paing penting ade jugak dapat ilmu dan pengalaman yang tak akan aku dapat kat mane-mane. :).
seterusnye kan, baru-baru ni aku ade cek dekat spa. perak sebab dalam bulan 12 camtu aku ade apply jawatan dg41 (pegawai perkhidmatan pendidikan ) dan hasilnye adalah seperti dibawah.
agak mengejutkan aku la sebab dapat feedback camni dan macam tak percaya pon ye jugak..hahaha. pastu aku gembira macam aku dah dapat je keje ni walhal baru dapat interview...hahahah...dapat ke tak dapat ke belakang kira. janji aku cuba dan semestinye akan dapat pengalaman baru. so, sekarang ni..kite tunggu je surat untuk temuduga. dah bole buat persediaan sedikit demi sedikit dah :). semoga semuanya dipermudahkan :)

Wednesday, 9 September 2015

Kelas Jahitan Membuat Beg Serbaguna di Kolej Komuniti Manjung


pada 5/9/2015 hari sabtu lepas aku berkesempatan join kelas jahitan beg sementara dekat kolej komuniti manjung. alhamdulillah..tercapai gak hajat nak join kelas kt kk manjung. kalau sebelum ni asyik tengok je iklan kelas yang ada kat kk manjung ni. time nak join, ade je halangan. yang bestnye kalau dapat belajar kat kk ni..harganya murah. utk jahit beg ni yurannya rm30 sahaja.


kalau uolll pon berminat nk join kelas yg dianjurkan oleh mana-mana kolej komuniti yg berdekatan dengan uolll..uolll kena selalula update dengan kk tersebut. kalau kk manjung ni, mmg aktif selalu ade je kelas yg dieorg akan buat. macam2 kelas la. antaranya kelas dekat atas tu. kekadang ade kelas makeup, masakan dan sebagainya lah :). so kite kena tgk fb kk manjung supaya tao dieorg offer kelas apa pada minggu tersebut.



1st time sampai sini :). sebelum ni lalu je. kk manjung ni senang je nak cari. die sebelah kamdar manjung. kalau uolllll nk ke tesco ke, giant ke, jusco mst jumpe kk manjung ni dulu.






masuk kelas kat kk manjung teringat lak kat bengkel jahit upsi. guna mesin juki ni la. masa 1st tie guna mesin aku mmg stress sebab laju. sem 1 ade kelas jahitan asas kena guna mesin ni la. aku stress sebab tak dapat kawal mesin ni sampai aku tepon ayah aku nangis-nangis sebab tak pandai jahit :(. kemahiran ni kena selalu praktis. bila dah terer guna mesin industri ni..rasa best plak.hahhaa. nak beli tak mampu lak. guna portable jela. 

lama jugak la aku tak pegang mesin industri ni..bertahun gak la. so, bila p kelas jahit beg ni, mmg kena guna mesin industri. blurrrrrrrrr jugak la aku pasang benang kat mesin ni sebab lama tak penah guna kan. last2 aku suruh cikgu yg pasangkan...hahhaha. tq cikgu


ni la pola beg serbaguna ni. simple je.

time ini cikgu (yg baju merah) tgh tunjuk cara nak bentangkan pola. alhamdulillah..rezki kami haritu sebab dapat kain free. maybe peserta tak ramai kot. 3 org je :). so, cikgu bagi kain kudroi. warna pink lak tu. cantik :)

ni la hasilnya beg serbaguna. actually..beg ni boleh je guna luar dalam. 

salah satu sebab aku suke join kelas kat kk ni sebab dapat sijil. lepas abis je kelas terus dapat sijil. kalau rajin join, banyak la sijil. bole buat koleksi tao...hahahahaha

so far ni je gambar yg ade. cikgu kat kk ade amik gambo tp belum masuk fb lagi. xpe....nanti dah masuk fb, aku tempek sini.

insyaallah...kalau tak de masalah dan ditambah kerajinan, aku akan buat enrti tutorial jahit beg serbaguna. moga dpermudahkan...heheheheh

Thursday, 3 September 2015

setelah sekian lama

Allahuakhbar....last update 2/4/2014. setahun lebih gakla aku tinggalkan blog ni bersawang. blog giveaway nenot pon baru nak aktif balik. nak kata bizi sangat tu tak da la sangat..cuma keadaan tak berapa nak mengizinkan macam internet takde..internet lambat. dan selebihnya adalah malas semata-mata....huhuhu

tapi sayang pulak kalau blog tak berupdate ni sebabnya bagi aku blogla satu-satu tempat aku simpan kenangan dalam hidup aku sesuai dengan motto blog ni 'satu blog sejuta kenangan'. kalau blogger lain blog boleh mendatangkan keuntangan dan blog boleh buat duit. blog aku ni berangan jela nak jana duit....hahaahhaa. dah 4 tahun kot kewujudan giveaway nenot dan kisah si nenot tp nuffnang baru dpt rm4.01.hahahahhadoiiiiiiii...

insyaallah aku akan update sikit2 apa yang berlaku dalam life selama setahun setengah lepas. bukan apa...utk tatapan dan kenangan aku pada masa depan. aku paham sgt dengan diri aku yang sangat pelupa + aku jenis tak reti simpan gambar lama-lama dlm laptop. kang laptop aku buat hal t...dah hilang segala kenangan. rugi2.....xspecially kenangan aku dgn kgkawan kat upsi.

moga dipermudahkan segalanya...amin :)

Wednesday, 2 April 2014

perasaan :(

apa yang awak rasa bila awak tolong orang tapi org tu salahkan awak???

sedihla + kecewa. penat kot tolong org. abiskan masa, tenaga, n wang ringgit. mood pon hilang. susah payah kita tolong, tapi kita yang disalahkan. saya hanya menjalankan tanggungjawab jew. pasni biar awak-awak semua yang settlekan sendiri ya :)

Sunday, 9 February 2014

selamat pagi cikgu!

**kembali bersiaran....

assalamualaikum cikgu!!
perkataan pertama yg dengar setelah 5/6/7 tahun tak menjejakkan kaki kesekolah. dulu time sekolah, aku yg bagi salam kat cikgu, tapi la ni murid bagi salam. rase janggal sgt u olll..hahaha. nie semua gara-gara kajian lapangan yg dr sue beri la time cuti sem kali nie.even cuti sem pon kami dibekalkan dengan kerja ye..huuuu tapi bagus gak kan. dapat gak pengalaman  sebelum pegi praktikal+ tak la jadi jakun cam aku bile sampai sekolah...hahaha.
 
sekolah pertama, aku p sekolah menengah kebangsaan datuk maharajalela, kg gajah. saje pilih sini, kot-kot dapat praktikal.jalan-jalan sambil ushar-ushar.hahaha. sekolah nie bestla sebab dekat ngn umah kan. boleh ulang-alik jew..heee. cikgu yg ajar ert pon terbaik..peramah, baik dan sangat memberi kerjasama tao. siap ajak praktikal kat sini lagi. In Sya Allah cikgu Azura. ade jodoh kite jumpa lagi :)

nie bengkel masakan 

tempat memasak


cikgu Azura sedang mengajar. 

ajar topik pencernaan time nie.


kerja pelajar yg sempat aku amik gamba. hahahadoii..teringat lukisan figura yg aku buat time sem 1 dulu.camni la jugak rupanye



okkk.bye! nk siap2 pegi sekolah kedua dengan wawa.yuhuuuuu

Tuesday, 21 January 2014

cuti semester kali ini

cuti memang benda paling best and lagi best kalau ade duit pastu boleh p melancong, makan, shopping, makan, tidoq, makan, tidoq..arghhhhh!! itu semua angan-angan.
cuti sem kali tak dela panjang sgt. sebulan je.okla kan..boleh rest kan otak nie. ok! dh seminggu 4 hari aku bercuti baru nk coret rancang bercuti. takpe..better late than never.kikiki
antara perancangan n program yg perlu dibuat pada cuti kali ni adalah seperti checklist dibawah ya :)

1. pergi kelas menjahit (In Sya Allah petang nie mula kelas)
2. kerja part time (cam tak jadi jew sebab dh masuk kelas kan)
3.hafal doa dhuha, tahajjud, hajat
4. tengok baby pepot
5.siapkan baju (kain ade 4 pasang lg belom potong + 3/4 pasang baju yg terbengkalai)
6.pergi sekolah jumpe cikgu ert
7. hmmm...nk latih diri (tak mo bgun lewat/buat bekbes/kemas rumah ngn jayanya) sebab t kan nk jadik isteri yg solehah.hakhakhak


ape lagi ek??rasenye ini dulu buat sementara waktu.
semoga dipermudahkan amin..amin..amin.

Monday, 6 January 2014

kenduri kawin di Semanggol

tahniah nuar dan pasangannya cik hani
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma 
Wa jamaah baina kuma fee khair
nuar kawan time poli..rezeki die dapat kerja kat pastu siap dapat jodoh g..hahahaha
ketentuan Allah swt siapa yang tao kan
semoga bahagia dunia dan akhirat tao nuar n cik eh puan hani.

hadiah buat pasangan pengatin..tak de la mahal sangat janji besaq dan ikhlas..kikiki
hadiah yang dikongsi bersama-sama teman sejati wawa n tina :)
perjalanan lame juga.hampir 2 jam setengah. lapaq baq ang sebab pagi tu brekfast air coklat ngn biskut kering. tu pon si wawa yang buatkan.tq wawa :)
sampai di tempat kenduri pengantin pon sibuk makan. kami pon makan la jugak. orang memang ramai la. so kami atur strategi utk cop tempat makan.
makan dh keyang, pon amik gambaq beramai-ramai.
time nie tengah tunggu turn nak booking meja!! nampak je ceria tu tapi sebenaqnya perut kami dah berkeroncong.
sebelum balik, kami makan aiskrim dulu. yummy!! pn ida lecturer bakery masa sem 4 pn ida n husband dia mmg sporing giler. tak macam lecturer tp dh macam kengkawan :). pn ida da bezzz.
pandai pakcik tu kan.niaga aiskrim time kenduri. masa jalan nk ke rumah kenduri pon kiteorg dh target dah, before balik nk makan aiskrim sebab cam sedap je cam best je tgk budak-budak jilat aiskrim mane tahan beb!!so before balik kite makan aiskrim dulu..hoooyyeeee
giler ceriakan muka aku!! muka aku mmg ceria bile nampak makanan.kahkahkah. pastu kan ramai yg tak puas hati ngn gambaq nie bile upload kat fb. bukan senang tao nk tengok aku bergambaq nampak gigi camni. bile ngn makanan je tao
lepas kenduri, pn ida ajak kiteorng tgk pn aini setiausaha dekan yg baru dapat baby. 
apa lagi..umah die kat kawasan sawah...kami amik gamba laa

part yg paling aku..makan rambutan. serius sedap rambutan. rangup dan manis. febret aku la lau rambutan macam nie..nk balik tu..siap tnye g..nak bawak balik leh tak makcik???argghhh memang  tak malu kann..febret punye pasal kan


















pas puas amik gamba...balik n singgah mcd tok makan lagi
lepas gian katenye